Danmarksmesterskab for tjenestehunde ved Hjemmeværnet

Stort tillykke til Aslan og Dorte med DM titlen
 
 
Den 28. september 2013 afholdt Hjemmeværnets Hundetjeneste Danmarksmesterskab for tjenestehunde ved Hjemmeværnet. Der kunne deltages i to grupper. Gruppe 1 var for de erfarne hunde og hunde, som tidligere havde vundet en Regionskonkurrence eller vundet til et Danmarksmesterskab. Gruppe 2 var for unge hunde, som havde været mønstret i mindre end 3 år.
Seahill High Wind Blackbill Dibber, også kaldet Aslan, og jeg stillede op i gruppe 1, hvor der ud over os, var 11 andre hundeførere fra hele landet, der havde kvalificeret sig og stillede op. Efter en lang og sej kamp, sluttede vi af med at vinde Danmarksmesterskabet.

De 5 øvelser vi skulle igennem var Lydighed (lineføring/fri ved fod), Patrulje, Feltsøg, Skydning og Rondering. Under alle øvelserne er man iført basis, hvilket vil sige uniform, man er camoufleret og man bærer gasmaske, magasiner førstehjælpstaske, og ens egne ting i rygsæk. Herud over medbringes gevær. I de feltmæssige øvelser, tæller den feltmæssige optræden med i pointgivningen.

I øvelsen Lydighed blev vi trukket et enkelt point, fordi han en enkelt gang sad lidt skævt, da jeg standsede op.
 
Patruljeøvelsen foregår ved, at man starter en patrulje op, hvor dommerne nu har bestemt, at det skal foregå. Hunden er i snor. Efter kort tid, får man anvist et observationsstade, hvor man skal sætte sig. Her skal der påvises en lydfigurant, som kravler skjult i en afstand af 30 meter fra stadet. Observationsstadet er lagt, så vinden ikke har indflydelse på påvisningen, det vil sige, typisk kommer vinden bagfra og blæser op mod den kravlende figurant. Denne opgave er ikke Aslans favoritøvelse, for han hader at sidde stille og lytte. Vi scorede ikke mange point lige der…. Patruljen fortsætter med at hunden og føreren går videre ad en anlagt bane. Efter kort tid, kunne jeg se, at han da vist påviste et eller andet. Dette blev oplyst til dommerne, og som den eneste hund den dag, påviste han en gemt genstand. Den gav rigtigt mange point. Herefter fortsatte vi patruljen og på et tidspunkt, oplyste dommerne, at hunden skulle afmonteres linen. Det er så meningen, at hunden af sig selv, skal afsøge området, uden på nogen måde at få en kommando til at gøre det. Dette er så til gengæld Aslans favorit. Han strøg af sted og væk var han. Efter ca. 10-15 sekunder fandt han endnu en figurant, der var gemt i et lavt skovområde. Han gav hals samtidig med at han stod og hoppede på den liggende figurant, så der var absolut ingen tvivl om at han lavede en effektiv bevogtning af ham. Ha, sådan skal det gøres.

 
 
Ronderingsøvelsen er en afsøgning af et område på 75 x 5-600 meter, hvor hunden skal arbejde løs og afsøge efter hundeførerens anvisninger. Hundeføreren går stratetisk og dirigerer hunden ved håndtegn og med lydsvag hundefløjte. Når hunden finder personer eller genstande, skal den forblive på stedet og bevogte ved en fast halsgivning. Man har 15 minutter til Øvelsen. Dette er også Aslans favoritøvelse og vi scorede flest point.  


Feltsøget var ca. 20 x 20 meter og der var udlagt 4 genstande. Her skal hunden arbejde løs og finde de 4 genstande indenfor 10 minutter. Genstandene må ikke berøres, og de skal påvises af hunden. Jeg har oplært ham til, at han påviser en genstand, ved at han lægger sig ned, således at genstanden ligger lige mellem hans forben. Det er ellers også hans favoritøvelse, men det var plastikgenstande og det er ikke Aslans favorit. Han arbejdede virkeligt hårdt og han var supernem at dirigere. Han fandt to genstande, men da hans arbejde havde været, så godt fik vi også lidt point for selve søget.

Skydeøvelsen foregår på en almindelig skydebane. På skydelinjen ligger 5 hundeførere ved siden af hinanden, og hunden lænkes i en pløk bag føreren. Hundeføreren bliver spurgt om hunden er afdækket, om den sidder eller om den står under skydningen. Hvis den herefter ikke gør det, som hundeføreren oplyser, gives der fradrag af point. Selve skydningen var mod 4 faldmål. Målene var fremme i 15 sekunder og herefter faldt de ned igen, hvis de ikke var blevet ramt. De kom op på ca. 50, 150, 250 og 300/400 meter. Jeg havde én forbier. Våbenbetjeningen, antal træffere og hundens opførsel på skydelinjen blev lagt sammen, og så fik vi flest point igen.

Det var de 5 øvelser vi deltog i. Det skal siges, at vi startede ud i absolut vindstille vejr, og det er sjældent set i Tranum Klitplantage ved Jammerbugt i Nordjylland.
 
Nu er vi så Danmarksmestre i et år. Jeg er superglad, men Aslan han er vist ligeglad.
Kennel Seahill High Wind ønsker tillykke med titlen til Aslan & Dorte 

Kommentarer

  1. Super flot :-) stort TILLYKKE til både hund - fører og avler :-)

    SvarSlet

Send en kommentar