Unghundemesterskabet 2011

Post 3

Det var blevet 14 august og kalenderbladet med Unghundemesterskab sad øverst, vi stod meget tidlig op og satte kursen mod Randers. Kl. 08.00 var der parole, en ny æra i det Danske Unghundemesterskab var i gang, Løvenholm var desværre lagt bag os !!!

Dagens prøver var derfor markant anderledes ind de mange tidligere Unghundemesterskaber, dels som tidligere nævnt. Grundet terrænet. Men også antallet af dommere, nye dobbeltposter samt søgets placering i prøven.

Post 1. enkeltmarkeringer, dømt af Flemming Roed.
- En kort enkeltmarkering i skovkant, ca. 30 meter – udfordringen var bla. At markeringen faldt meget tæt på kasteren, nogle gange kun ½ meter, kan være en stor udfordring for hundene.
- Næste enkeltmarkering var ca. 45 meter lang, med kastet så hunden kunne se hele fuglens bane, faldt ligeledes i skovkant.

Post 2. dobbeltmarkering, dømt af Torben M Poulsen
- Dobbeltmarkering på land
- Først kastet ca. 45 meter, nedfaldstedet kunne ikke ses grundet en beplantning.
- Sidst kastede ca. 45 meter, nedfaldsted helt åben græsmark.

Post 3. dobbeltpost, dobbeltmarkering, dømt af Hans Jørgen Lundgaard og Annette Husmann
- Dobbeltmarkering på vand & land
- Først kastet 30 meter i lille vandhul, med masser af åkander
- Sidst kastet 45 meter i højt græs på grøftekant mod bevoksning

Post 4. dobbeltpost, dobbeltmarkering, dømt af Carsten Andersen og Boye Rasmussen
- Dobbeltmarkering på linje land og vand
- Først kastet var på land ca. 45 meter faldt også her meget tæt på kasteren.
- Sidst kastet fra land mod hunden på linjen, faldt på åbent vand.

Post 5. dobbeltpost, frit søg dømt af Walter Mygil og Kaj Falk Andreassen
- Frit søg på helt åben græseng, det ene søg i modvind og det andet i medvind, begge omkranset af bevoksning m.v. alle 7 stykker vildt lå på græsset.

Post 6. dobbeltmarkering dømt af Lars Nørgaard
- Dobbeltmarkering på linje på vand
- Først kastet ca. 80 meter lang, falder bag en lille siv bræmme
- Sidste falder på blankt vand

Post 2


Et utroligt spændende terræn som virkelig kunne inspirerer til nogle gode oplæg til jagtrealistiske prøver, mange muligheder for alverden terræn, terrænskifte, walkup o.s.v. virkelig spændende.

Selvfølgelig er der grænser for hvad et unghundemesterskab kan indeholde, men omvendt er chancen der jo nu for at ændre lidt på oplæget, når nu situationen med fravalg af Løvenholm alligevel har ændret på tingene. Måske man fremadrettet i stedet skulle gøre et forsøg på at ændre lidt på propositionerne for dette mesterskab. Jeg har haft mulighed for at deltage i både det Svenske og Norske unghundemesterskab, disse er jo med et noget andet oplæg. Ved at tage en god del af disse dobbeltmarkeringer, og i stedet anvende terrænet til nogle mere tekniske oplæg, på enkeltmarkeringer, kunne vi måske udjævne forskellen på hundens alder, alle kan jo nemt se hvor stor forskel på hundenes evner til at huske feks. Dobbeltmarkeringer. Her gør 6-8 måneder enorm forskel på hundens evne i denne retning. Alle vil sikkert sige jamen der er også meget unge hunde som har vundet, det har de ret i. Alligevel vil jeg gerne fastholde min mening….. kunne det ikke tænkes at vi også for ødelagt en del hunde på de alt for mange markeringer ???

I Sverige afholdtes Unghundemesterskabet i pinsen, 5 poster alle med en ”enkeltmarkering” super gennemtænkte poster som på bedste vis skilte de 120 hunde ad. Posterne viste med al tydelighed at forskellen på hunden der var 12 mdr. og hunden der var 24 mdr. ikke var det afgørende, det afgørende var pludselig 100 % hundens evne til at markere. Desværre ser vi jo ofte i Danmark at de hunde som bare ”høvler” hovedløst rundt i terrænet bliver belønnet for det når de tilfældigvis finder fuglen, ja måske ligefrem bliver Unghundemester. Personligt ikke den vej jeg kigger efter en god hund

I dag hvor klubbens A-prøver virkelig forsøger at skifte kurs mod afprøvning på få fugle, og med hunde som kan håndteres præcist ude i terrænet – er det så den rigtige måde at vi starter disse fremtiden hunde på så mange markeringer ???

Foto Pernille Lillevang


I Sverige og Norge er der ikke et frit søg på prøven, måske vi også skulle tænke på om vi overhovedet har brug for en sådan post, hvad vil vi egentlig se på det søg?? I år hvor søget næsten lå på en græsplæne, er det oplagt at prøve at vende tankerne ved denne disiplin.

Når jeg afholder A-kursus, eller faktisk altid er min pointe, at de fugle som falder på åben mark, skal vi ikke bruge hundene til, medmindre de er anskudt. De døde kan min gamle mor, eller klapperne/spanielfolkene samle op, dette er ikke et job for retrievere. Retrieveren bør vel bruges på mere konstruktive opgaver, så i min optik er søg på åben mark ikke en nødvendig ingrediens på et Unghundemesterskab, heller en post mindre eller en spændende markering.

Kunne det ikke være at vi lige skulle stoppe op og tænke om vi er på rette vej – dette koncept er jo meget gammelt???

Måske man også nu kunne overveje om ikke dette mesterskab skulle til at cirkulerer rundt i regionerne i stedet for at region Østjylland er vært hvert år ?? - Løvenholm er et overstået kapitel, så lad os tænke nyt.

Vi havde 10 hunde fra Markeringstræningen med på dette Unghundemesterskab, de 5 kom hele vejen rundt og fik tildelt en 1. pr. i begynderklasse, så igen i år må vi være super tilfredse med kursisternes formåen, godt gået til jer alle, det er super sejt bare at nå alle poster. En enkelt nåede til finalen og tror jeg sluttede som nr. 5. Når man tænker på at 25 hunde gennemførte ud af 120 – hvilket svare til 20% må vi bestemt være glade for at 50% gennemførte.

Helle og Joker gjorde en flot indsats på de 4 poster de nåede, meget flotte point. Desværre var troen på at han skulle over vand igen ikke tilstede på post 4. Twig lavede langtfra fra en fejlfri indsats, men omvendt kom han hele vejen rundt, primært grundet han formidable evne til at markere samt han store gå på mod. Heldet var ikke med os post 1 og 2 løste han meget overbevisende post 3 det sammen, men et åkandeblad blev forvekslet med en due, så han måtte sendes igen. Post 4 løser han direkte uden hjælp, men løber over land hjem og bliver væk fra mig, surt at miste point på det. Post 5 ”frit søg” på græsplæne - det bliver en meget vanskelig opgave, han søger i rygvind – kommer ud i coveret og væk fra græsplænen og skal fløjtes tilbage, det koster dyrt.

Post 6 Løser han direkte – men at han skulle løftes op af vandet i nakkeskindet, forstod han ikke – det har vi nu ikke trænet. Så vi kørte begge helt tilfredse med hundenes præstation med Sjælland i det frygteligste regnvejr.
Post 6



Tak for en god dag i Østjylland, med håb om fremtidens UHM rettes lidt ind mod fremtidens DRK

Post 4

Stort Tillykke til De Fire placerede hund.

1. UHM: Lærkereden´s Charlie (Aquahunt´s Aico - DKBRCH NOJCH SEVCH Lærkereden´s Nøkke) Oprætter Ove Simonsen. Ejer: Poul Erik Hansen fra Strandby.

2. UHM: Brown Hunt´s Drummer (Conneywarren Warner - SEVCH Brown Hunt´s Pasta) Opdrætter Lillevang, Pernille, Ejer Karin Fauerholm, Skanderborg

3. UHM: Lærkereden´s Sejer (Blackersmill Den - Lærkereden´s Røskva) Opdrætter: Ove Simonsen, Ejer: Peter Abel Aalborg

4. UHM: Hartjaks Dea (Lochiness Green Chive - DKBRCH DKJCH- Darfys Barbette)(w) Opdræt og ejer: Morten Jakobsen, Lystrup.


Kommentarer