Dansk Retriever Klubs Unghundemesterskab 2010

Seahill High Wind Blackbill Sako på vej hjem med det sidste stykke vildt på UHM 2010

Så kom dagen hvor Unghundemesterskabet 2010 skulle afvikles, en dejlig solskinsdag i Løveholmskoven. 125 tilmeldte hunde og 118 til start, tænk hvilken opbakning alle disse medlemmer giver vores klub, da helt utroligt.

Vi havde to hunde fra vores eget opdræt med på prøven, Seahill High Wind Blackbill Sako som ejes af Carsten Jensen, de to gennemførte prøven med 101 p. - hvilket jo giver en 1 pr. - godt gået til jer to. Den anden hund var Seahill High Wind Blackbill Blair som ejes af Lene Meincke – de gennemførte ligeledes prøven med 86 p. ligeledes med en 1 pr. i begynder klasse som resultat, stor tillykke til jer begge to.


Seahill High Wind Blackbill Blair på post 5

Jeg selv stillede Dellgren 1. Purdey – desværre blev det kun til deltagelse på post 1. dommeren på post 1. var af den overbevisning at Purdey havde lavet et lille hul i skindet på duen – præsis der hvor vingen sidder på kroppen, heldigvis ved jeg jo,  at det ikke var Purdey som lavede hullet – formentlig pga. kastet eller pga. en tidligere hunds hårde medfart. Purdey samlede duen op og bar den med greb over hele duen krop og vinger, derfor kan hun umuligt havde lavet hullet. På dagen er det jo dommerens afgørelse der tæller og vi forlod prøven derefter. En ærgerlig fornemmelse, men et resultat at hvorledes tilfældigheder bestemmer ens skæbne,  desværre er det hvad der sker,  så længe der bruges vildt på den slags mesterskaber.

Vores fantastiske kursister – kunne heldigvis juble over deres hunde, halvdelen af de kursister fra vores markerings træning gennemførte prøven – de 4 med over 100 point – det var fantastisk at følge jer og jeres hunde rundt på prøven, i holdt alle hvad i havde lovet – de fleste langt mere.
Fantastisk med to hunde på 13 mdr......at de holdt hele vejen, super flot. Vi kan kun være stolte af jer !!

Dagens dommere fortalte fra morgenstunden om regler og bedømmelse af hundene på dagens mesterskab, få spørgsmål blev stillet og de sidste detalje rette ind. Dagens prøve var i gang. Hen over dagen blev der desværre talt og drøftet en masse omkring hvorledes dommernes bedømmelse ikke alene galt hundene, men i særdeleshed også hvem der var i den anden ende af snoren, ærgerligt den slags kommer i spil – berettiget eller ej, så er det usundt for vores klub. Desværre kan det jo kun såre de mennesker der ufrivilgt bliver ofre, ved at  fører deres hunde på ærlig vis – af alle er det jo ikke deres skyld – men alene de dommere som måtte dømme således.

En dommer lod bevist hunde bestå til trods for at hunden lagde vildt på jorden, i den efterfølgende kritik blev det blot kommenteret at ”vildt på jorden” ved dette UHM var blevet et udvisket begreb og der derfor blev der dømt greb skifte. På en post var 20 point skalaen ikke gældende. Alle der benyttede et lille vink, eller fløjte og gav en hånd der virkede – eller fløjte og hunden var aldeles ligeglad fik alle trukket 10 point........posten forinden blev det til gengæld på fineste vis bedømt efter 20 point skalaen.


Carsten & Sako på vej ind på sidste post.

Hvorledes dette i fremtiden kan blive bedre ved jeg ikke, men uddannelse og nye input fra dommer kollegaer i resten af Europa kunne være en mulighed, måske nogle prøver hvor Engelske dommere dømte en dag, med den Danske dommerstand som tilskuere, næste dag en snak med de Engelske dommere om hvorledes man kan kigge på hundene og ikke mindst på hundenes kvaliteter i stedet for at kigge efter fejl. Den Danske model – er desværre baseret på fejlfinding jfr. Bedømmelsesskema til B-prøver – og uddannelsesstart som B-prøvedommer hvor netop fejlfinding er den vigtigste bestanddel i hele vores bedømmelses system.

Kunne man ikke vende det hele på hovedet og i stedet se på hundenes kvaliteter.

Andre lande har for længst taget konsekvensen og lade altid to dommere dømme sammen på mesterskaberne for at tage den slags i opløbet, måske det var løsningen i DRK fremover.

Måske tiden er ved at være inde til at vi dropper at bruge døde dyr på den slags mesterskaber, vi kan give de unge hunde en mere fair og ensartet bedømmelse uden brug af døde dyr. Samtidigt kunne det måske være start skudet til at afskaffe vildtet i vinderklasse – så vi begyndte at ligne resten af de lande vi bor omkring. Når man ser på England – hvor der aldrig bruges døde dyr på prøverne (undtagen jagt) vores avlsmateriale kommer jo derfra – når de kan, så kan vi også. Lad os prøve at fremtidssikre DRK !!!

Når man færdes rundt i Løveholmskoven hører man jo mange ting, desværre også hundefører der ikke vil mere og vil opgive at gå på prøver. Håber de  istedet for at opgive, vil hjælpe med til  at få styr på bedømmelser og objektiviteten således at medlemmerne føler fairness og bakker op om DRK. De dårlige oplevelser bliver jo fortalt videre - og det har DRK ikke brug for.

Med håb om en bedre fremtid – hvor uddannelsen af vores dommere prioriteres frem for alt andet – som det i øvrigt blev lovet på den sidste generalforsamling …........tiden er inde til handling.

Til sidst et stort tillykke til Stig Andersen og Liva – historisk flot præstation, håber i nyder det !!
Tillykke til de 2 andre placerede og de 26 andre der gennemførte, en flot præstation, husk at passe godt på de hunde – det er klubbens fremtid.


Kommentarer

Send en kommentar